Konu başlıkları;
Herkese Merhaba!
Öncelikle bizi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler! Bu makalemizde sizlere Plesk Panel’in ne işe yaradığı ve nasıl kurulacağını ve Plesk Trial Lisans‘ını nasıl alabileceğinizi anlatacağız.
Plesk nedir?
Plesk Panel hem windows hemde linux işletim sistemlerine kurulabilen Türkçe desteği olan sunucu ve sitelerinizi yönetmenize yarayan gelişmiş arayüzlü bir kontrol panelidir. Plesk Panel’in tercih edilmesinde size sağlayacağı avantajlar; öncelikle kullanım kolaylıdır. Peki Plesk’in kullanım kolaylığı tam olarak nedir; Plesk Panel’i, öğrenmesi ve kullanması çok basit olup Plesk Panelli sunucularımızda tüm işlemleri çok hızlı gerçekleştirebilmemiz için tasarlanmıştır. Paneli yeni kullanmaya başlayan herkes için detaylı eğitim videolarından, bizler gibi binlerce makale hazırlayan web siteleride mevcut olup, her sorunuzun cevabını çok rahat bulabileceğiniz için asla zorluk çekmeyeceksinizdir. İşletim Sistemi olarak Plesk Paneli makalemizin başında da ilettiğim gibi hem Windows hem de Linux sunucuları ile uyumludur. Ayrıca Plesk Panel ile yapmanız gereken tüm işleri; Android veya IOS tabanlı telefonunuzla veya tabletinizle; masaüstün’den eriştiğiniz gibi erişerek kolayca yönetebilirsiniz.
Plesk Panel nasıl kurulur?
Plesk Panel kurulumu oldukça basit olup hem Windows hemde Linux işletim sistemleri için ayrı ayrı komutları mevcuttur;
Linux Plesk Panel Kurulumu
Öncelikle SSH konsolumuz ile root erişimi gerçekleştiriyor ve hazırlamış olduğumuz sunucu için update komutunu gönderiyoruz servislerin güncellenmesini sağlıyoruz.
[php]yum upgrade –y[/php]Güncellenme işlemleri tamamlanınca;
[php]wget -O – https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer | sh[/php]Komutu ile Plesk Panel kurulumumuzu başlatıyor ve yönergelere bağlı kalarak kurulumumuzu tamamlıyoruz. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra http://ipadresi:8443 adresi üzerinden Plesk Panelimize erişim sağlayarak gerekli işlemlerimize artık başlayabiliriz ancak unutmamanız gerekiyor direkt olarak Plesk Trial Lisans aktif olmamaktadır.
Windows Plesk Panel Kurulumu
Windows işletim sistemleri için Plesk Panel kurulumunu gerçekleştirmek istiyorsanız;
[php]https://page.plesk.com/plesk-onyx-free-download[/php]Adresine uzak masaüstümüzden erişim sağlayarak “plesk-installer. exe” dosyasını indirmemiz ve çalıştırmamız gerekiyor. Karşımıza çıkan yönergelere takip ederek kurulumu tamamlanıyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra http://ipadresi:8880 adresinden Plesk Panelimize erişim sağlayıp sunucumuz ile ilgili işlemlerimize başlayabiliriz ancak Linux sunucularda olduğu gibi kurulum sonrası direkt olarak Plesk Trial Lisans aktif olmamaktadır.
Neden Plesk Panel kullanmalıyız?
Plesk Panel’in size sunacağı yüzlerce avantaj ve basit bir yapıda sunucu ve sitelerinizi yönetmenizi sağlayan bir arayüzü mevcuttur. Bu arayüz sayesinde web sitenizin dosyalarını kontrol panelinden ekleyebilir, silebilir ve değiştirebilirsiniz. Olmazsa olmazlardan tabi ki Alan adlarınızı ekleyebilir, yönetebilir ve alt-maske alan adları ekleyebilirsiniz. Özellikle e-posta kullanımlarınız için tercih ediyorsaız gelişmiş bir yapıda
e-posta hesaplarınızı oluşturabilir, gelen ve giden kutunuzu izleyebilir. Periyodik olarak e-postalarınızı temizleyebilirsiniz. Plesk’te hem local hemde remote olarak yedeklemelerinizi çok rahat gerçekleştirebilir ve düzenli yedeklemeler planlayabilirsiniz. Windows İşletim sistemlerinde MSSQL ve mySQL veritabanlarını beraber kullanabilir, Linux işletim sistemlerinde yalnızca mySQL veritabanlarını çok rahat yönetebilirsiniz!
Bunlar standart olarak hemen hemen tüm kontrol panellerinde geliyor olabilir ancak Plesk Panel’i diğer panellerden ayıran özellikleri de şöyle sıralayabiliriz; özellikle panel bazlı bir problem olduğunda Plesk Panel’in kendi kendini onarabileceği bir eklentisi mevcut ve bunu ister manuel istersenizde otomatik olarak ayarlayabiliyor ve problemsiz, stabil kullanımınız için sürekli güncellemeler ile Plesk Panel sistem yöneticileri tarafından besleniyor. Ek olarak uzantı kütüphanesi, kullanıcı rol atamaları ve abonelik/ bayi hizmetleri gibi yönetimsel ayarlar ile Plesk Panel’inizi daha kullanışlı hale getirirken kullanıcıların zorlanmaması için gereken tüm işlemler yapılıyor!
Plesk Panel Lisansı Nasıl Aktif Edilir?
Satın almış olduğumuz Plesk Panel Lisanslarını görsellerde de inceleyebileceğiniz üzere Ayarlar – Lisans Yönetimi – Lisans Yükle yolunu takip ederek aktif edebilir ve Plesk Panelimizi böylece kullanabiliriz!
Plesk Trial Lisansı Nasıl Alınır?
Evet! Makalemizin en önemli sorusu Plesk Trial Lisans nasıl alınır, nereden bulunur? Plesk son güncelleme ile beraber “bazı web sitelerinde yasal olmayan yollardan dağıtılan Plesk Panel Trial Lisanslarına artık bir son” dedi ve yeni güncelleme ile beraber bunların kullanımı tamamen engeleyecek önlemler aldı. Artık bir lisans en fazla 2 farklı Plesk Panel alt yapısında kullanılıyor. 🙂
Peki! Yeni sunucular için Plesk Trial nasıl kullacağız sorusunun cevabı oldukça basit, deneme yapmak isteyen tüm kullanıcılar için Plesk 15 günlük lisans vermeye tabi ki devam ediyor. Bu işlem için https://www.plesk.com/plesk-generic/ adresine erişim sağlayarak sayfa da bulunan formu eksiksiz ve doğru şekilde girmemiz gerekiyor! Ardından Plesk yöneticileri size en kısa süre içerisinde bir key üretip mail adresinize bilgi geçiyor. Unutmadan lisansı girmiş veya girmemiş olmanız farketmemekle beraber key üretildiği andan itibaren deneme süreniz başlıyor. O yüzden eğer Plesk deneme lisansına başvurduysanız e-posta kutunuzu lütfen ara ara kontrol edin. 🙂
dalnet ekibi olarak güler yüzlü müşteri hizmetlerimiz ile siz değerli kullanıcılarımıza 20 yılı aşkın süredir hizmet vermekteyiz.
Plesk Lisans hizmetlerimizden faydalanabilmek için web sitemizi ziyaret edebilir veya bize 0850 885 5 325 numarasından hemen ulaşabilirsiniz!